Прва београдска гимназија једна је од оних школа у Београду које могу да се подиче успесима својих ђака у спорту, како на индивидуалном, тако и на екипном нивоу. Постоји мноштво могућности које наша школа може да понуди у области спорта и рекреације. Као што се може наслутити, почетком сваке школске године организују се такмичења из екипних спортова као што су фудбал, кошарка, одбојка, рукомет, ватерполо, стони тенис и баскет „3×3”, а ту су и такмичења из атлетике, гимнастике, пливања и других индивидуалних спортова. Ученици који су заинтересовани за екипна такмичења увек могу да се информишу код професора физичког васпитања, самим тим и да потврде своје учешће на неком од тих такмичења. Обично су у питању такмичења са школама из других крајева града, што може бити добар ветар у леђа за оне који су такмичарски настројени и који теже успесима. Сваке године, ученици из наше школе успевају да изборе пласмане на завршна такмичења на републичком нивоу. Још једна спортска активност коју нуди наша школа јесте одлазак на Прашки маратон. Ученици наше школе су до проглашења глобалне пандемије корона вируса традиционално учествовали на Прашком маратону. То је међународни маратон на коме између осталих учествују и екипе средњих школа Чешке. Наша школска екипа традиционално учествује на овој манифестацији у категорији средњих школа. У трци учествује 10 ученика, седам дечака и три девојчице. Ученици трче деонице од 4 км док последњи ученик трчи деоницу од 6 км. Учешће на наредном маратону зависиће од епидемиолошке ситуације. Избор ученика и ученица који ће учествовати на маратону врши се тестирањем у трчању на пет километара. Они са најбољим резултатима формирају школску екипу за маратон.

18,783 Marathon Illustrations & Clip Art - iStock

Зашто вежбати?

Савремени начин живота и омогућен приступ свим достигнућима ИТ сектора, заменила су дечију игру на отвореном простору, дуготрајним коришћењем видео игрица, интернета, мобилних апликација и друштвених мрежа. За правилан раст и развој дечијег организма, неопходно је природно окружење, са чистим ваздухом, физичким активностима и здравом исхраном. Све оно што младима 21. века недостаје. Према европским препорукама, деца и адолесценти би требало да се најмање 60 минута дневно баве умереном или интензивном физичком активности (активност која значајно повећава рад срца и дисања), сваког дана у недељи. Међутим, ХЕЛЕНА (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence), студија која је проучавала узраст од 12,5 до 17,5 година је показала да мање од једне трећине европских девојчица и мање од две трећине европских дечака то примењује.

Зашто млади морају вежбати?

Редовна физичка активност код деце и адолесцената побољшава здравље и кондицију (физичку форму). У поређењу са онима који су неактивни, физички активне младе особе имају виши ниво кардиореспираторне форме и јаче мишиће. Млади који редовно вежбају имају и мањи садржај телесних масти. Њихове кости су јаче, а код њих се ређе јављају симптоми анксиозности и депресије. Млади који су свакодневно активни имају веће шансе да постану здраве одрасле особе. Код деце и адолесцената се обично не јављају хроничне болести, као што су срчане болести, хипертензија, дијабетес тип 2 или остеопороза. Међутим, фактори ризика за ове болести могу се јавити и рано у животу. Редовна физичка активност чини мање вероватним да ће се ови фактори ризика развити касније у животу; већа је вероватноћа да ће деца остати здрава када одрасту. Млади могу да постигну значајне здравствене бенефите учествујући у физичким активностима умереног и високог интензитета у временским периодима, који се продужавају до 60 минута једанпут или више пута сваког дана. Ове активности обухватају аеробне вежбе као и вежбе за јачање мишића и костију које одговарају узрасту. Редовно физичко вежбање утиче на боље размишљање, учење, креативност и у великој мери повећава самопоуздање.

297,716 Thinking Illustrations & Clip Art - iStock

МОТИВАЦИЈА

Међу основним предусловима за мотивацију и редовно бављење физичким активностима јесте континуирана едукација и рад на подизању свести о значају физичких активности и њиховом утицају на здравље. Физичка активност веома је важна компонента нашег живота. Као први мотив за физичко вежбање сви прво помисле на физички изглед, а заборављају на све оне психичке бенефите попут смањеног стреса, добре кондиције, одличног расположења и енергије, смањеног крвног притиска, уравнотеженог нивоа шећера у крви… Мотивација за тренинг је нешто што већини вежбача почетника недостаје. Многи имају нереална очекивања за веома кратак временски период, други нису јасно себи поставили и зацртали циљеве, трећи нису пронашли идеални начин вежбања…

Поред мотива који је превасходно усмерен на очување и побољшање здравља ево и неких препорука како лакше кренути са вежбањем:

•Изаберите тип тренинга који вам прија. Све је лакше када пронађете која вам тачно физичка активност одговара. Да ли је то одлазак у теретану, бициклизам, трчање, пливање или нешто сасвим друго – знаћете сами.
•Тренирајте у друштву, поготово уколико тек почињете. Уколико сте тек почели са одласком на тренинге и већ размишљате о одустајању, присетите се да је у друштву све лакше. Позовите пријатеље и крените заједно на тренинг. Мотивација за тренинг долази постепено са првим резултатима, али за почетак – пронађите друштво и прегурајте први месец, после је све лакше.
•Постављање реалног и достижног циља (шта желимо постићи и – редукција телесне масе, повећање снаге, издржљивости…)
•Вођење дневника тренирања и исхране

Пише Саша Ћалић 4/2

Више из ове рубрике

Спортско ИТ одељење

Прва година, први дан  у новој школи. Не познајемо никога из одељења, не познајемо професоре и не знамо где је која учионица. Излазимо из школе и видимо трећаке како играју фудбал. Започнемо разговор на ту тему и схватимо да нам се свима игра фудбал, па приђемо и...

read more

Спортско ИТ одељење

Прва година, први дан  у новој школи. Не познајемо никога из одељења, не познајемо професоре и не знамо где је која учионица. Излазимо из школе и видимо трећаке како играју фудбал. Започнемо разговор на ту тему и схватимо да нам се свима игра фудбал, па приђемо и...

read more

Спортско ИТ одељење

Прва година, први дан  у новој школи. Не познајемо никога из одељења, не познајемо професоре и не знамо где је која учионица. Излазимо из школе и видимо трећаке како играју фудбал. Започнемо разговор на ту тему и схватимо да нам се свима игра фудбал, па приђемо и...

read more